Alpackafakta 

 

Alpackan (Lama guanicoe paca eller Vicugna pacos) är ett kameldjur från Anderna som är besläktat med lama. De avlas för dess mycket fina hår som ofta kallas alpackaull. Alpackans närmaste släkting är den utrotningshotade vikunjan. Tidigare vetenskapligt namn var Lama pacos men med DNA-teknik har släktskapet kunnat fastställas med säkerhet och det vetenskapliga namnet ändrats.

 

2 typer, och dess ull. 

Det finns två typer av alpacka, Suri och Huacaya. Suri får ull som formar sig i pennor som kan liknas vid rastaflätor. Suri klipps vartannat till vart tredje år. Huacaya har en mycket fin och tät ull som blir så tät och varm att djuren måste klippas varje vår för att inte få värmeslag. Klippningen sker oftast i maj, beroende på vädret.

Huacaya är betydligt vanligare än Suri. Pälsen från sadeln ger den finaste ullen, halsen en mellankvalitet och resten av ullen är så grov att de flesta nog slänger den eller använder som fyllnad i kuddar. Alpackans ull är den finaste ullen, den är lanolinfri (ej fet), den är både starkare och varmare än fårull, men fram för allt så är den mjuk och sticks inte. 

 

Alla dessa färger

Under Inkariket avlades alpackor mycket målmedvetet för dess ull och man utvecklade 22 grundfärger och drygt 250 nyanser på alpackorna och man åstadkom ull än mjukare än den som finns i modern tid. Alpackornas grundfärger är vit, svart och flera gråa och bruna nyanser samt rosagrå och stålblå.

 

Tänder och klor

Alpackan har en partåig fot med trampdyna och två klor. Alpackans tänder växer ibland mer än vad de naturligt kan hålla efter med kost utan måste få sina tänder manuellt slipade. Hingstarna får vid 4 års ålder kamptänder som filas ner eller sågas av med en diamanttråd. Klorna klipps beroende på underlag 1-3 ggr per år.

 

Alpackans dagliga behov

Dagen börjar och slutar med att kolla så att alla mår bra. Alpackor är mycket lätta att sköta, hö eller hösilage, lite pellets, samt rent vatten, är det dagliga arbetet.

 

Stall?

Alpackor är friska tåliga djur. De trivs bäst ute, men behöver skydd för regn och vind. Det bästa är när de själva kan välja om de vill vara ute eller inne. Men de behöver förstås komma in vid stödutfodring, kloklippning, så några boxar är bra att ha för all eventuell hantering.

 

Hagar för Alpackor

Det är lätt att stängsla för Alpackor, de håller sig i sin hage, 2-3 strömtrådar eller ett högre fårnät räcker. Man stängslar mer för att inte andra djur som tex. hundar ska ta sig in till dem.

 

Storleken på beteshagen 

1 hektar bete räcker till, ca 15-20 st Alpackor.

 

Dräktighet och avel

En alpackas dräktighet löper vanligtvis över 50 veckor men kan variera +/- 14 dagar och hondjuret betäcks vanligtvis två veckor efter sin förra födsel och föder på så sätt ett föl varje år. Tvillingfödslar är ovanliga (ca 1/2000) och få tvillingföl överlever. Ett föl väger mellan 6-10 kg.

Under spanjorernas invasion av Peru slaktades nästan hela stammen av alpacka och endast de djur som flydde upp till höglanden med sina ägare överlevde. Det naturliga urval som tvingades fram av det extrema klimatet är sannolikt anledningen till att alpackan fortfarande är ett mycket tåligt och motståndskraftigt djur som klarar många olika typer av klimat och sällan angrips av sjukdomar.

Den nuvarande aveln har pågått sedan mitten av 1800-talet och man räknar med att inom hundra år åstadkomma en kvalitet av nuvarande stam som motsvarar den som fanns före spanjorernas invasion. Ett viktigt delmål är att kunna inseminera utan hingst på plats för att lätt kunna frakta högkvalitativ sperma över världen.

 

Ålder 

En alpacka har en förväntad livslängd på 20-25 år.

 

Alpackans språk 
Alpackor har ett rikt "språk" bestående av hummande läten, som ibland kan låta likt en människa som talar med handen för munnen. De har ett varierat kroppspråk där de höjer och sänker huvudet och vinklar öronen på olika sätt.

Alpackor är mycket utpräglade flockdjur och måste leva tillsammans med andra alpackor. En stressad alpacka kan få magsår som inte går att bota.

 

Spott? 
Det första de flesta säger när man säger att man har Alpackor är, att de spottas väl. Alpackan kräks upp magsyra och halvsmält maginnehåll, som ett försvar mot rovdjur. Alpackorna är ovilliga att spotta och gör det då nästan uteslutande mot andra alpackor och mycket sällan mot människor.

 
Hur är alpackan?
Alpackan är mycket nyfikna,vänlig, och väldigt social. Det gör den till en väldigt samarbetsvillig art. Deras charmiga utseende, samt lugna, tysta och tillgivna sätt, gör att man mår väldigt bra i deras sällskap. Det är bra för både kropp och skäl, att få vara nära Dessa underbara Alpackor!